Deák Bill Gyula

Koncert kezdete: 19:00 (tervezett )

Deák Bill Gyula Május elsején újra a Tabán Fesztiválon!

A magyar „blueskirály”, akinek amerikai kritikusok szerint „fekete hangja van.” A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-től 1985-ig a Hobo Blues Band (HBB) énekese volt.

A Beatrice, a P. Mobil és az AE Bizottság mellett felléptek a legendás Fekete Bárány Fesztiválon, amely a rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára páratlanul népszerűnek bizonyult. Bill kapitány kiválva a sikercsapatból, szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P.Box egykori tagjával. Országos ismertségre a Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király Torda táltosának a szerepében tett szert. Nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később láthattuk az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Költő visszatér, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zúgjatok, harangok! és az Attila, Isten Kardja rockoperákban. 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett, a csapattal több nyugat- és közép-európai országban is fellépett.

A Kopaszkutya című Szomjas György-film egyik főszereplője. „A magyar blueskirály” pályafutására nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla, „a magyar gitárkirály” és Orszáczky Miklós, a Syrius zenei vezéregyénisége. Bill sokszor játszott együtt a Kormorán zenekarral is. Ismertebb albumai: ” Rossz vér (1983) ” Mindhalálig blues (1986, 2001) ” Bűnön, börtönön, bánaton túl (1993) ” Bort, bluest, békességet (1999) ” Bill kapitány blues cirkusza (1986, 2001) ” Hatvan csapás (2008)

A koncertje a tervek szerint este 19:00 órakor kezdődik május 1-én.

A Fesztivál non-profit, belépőjegy nélküli rendezvény. Csatlakozz Facebook oldalunkhoz itt >